Frank Westerman in de prijzen

Frank Westerman in de prijzen

Frank Westerman is op zondag 11 juni 2017 twee keer op één dag in de prijzen gevallen. Hij won deze dag de twee prijzen met zijn boek Een woord een woord.

In de middag op de desbetreffende zondag mocht Frank Westertman de VPRO Bob den Uyl prijs in ontvangst nemen. Deze prijs werd hem uitgereikt door juryvoorzitter en VPRO directeur Lennart van der Meulen, bij Hortus in Amsterdam. Deze prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt, gaat naar de auteur van het beste Nederlandstalige reisboek van het afgelopen kalenderjaar.

In de avond op de zelfde zondag 11 juni werd bekend gemaakt dan Frank Westerman nóg een prijs had gewonnen. In een speciale uitzending van Met het Oog op Morgen kreeg Frank Westerman te horen dat hij de Brusseprijs had gewonnen. Zijn dag kon niet meer stuk. De Brusseprijs wordt uitgereikt voor het beste journalistieke boek. Frank Westerman heeft met deze prijs een bedrag van 10.000 euro gewonnen.

Frank Westerman

Toen Frank Westerman in de jaren ’70 scholier was, was hij getuige van de Molukse treinkaping en van de gijzeling van een school. Een geruime tijd later, toen Frank Westerman als correspondent werkte, versloeg hij de oorlog in Bosnië. Hiernaast versloeg hij ook terreuraanslagen in Rusland. In zijn boek, Een woord een woord, onderzoekt hij de kleine grens tussen activisme en terreur. Hierin laat hij zien dat geweld en excessen van alle tijden zijn. Hij beschrijft dat de stap naar radicalisering verbazingwekkend klein is. Een woord een woord is een boek dat weergeeft dat de grens tussen een “geweldpleger” en de “normale mens” niet zo groot is als menigeen denkt. Het boek is erg inspirerend en laat de lezer nadenken over de huidige situatie in de wereld.