Griffiths en Russel winnaars Prijs van de Nederlandse Kinderjury

nederlandse kinderjury

De prijswinnaars van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury zijn bekend gemaakt. Onder alle stemmers bleek dat De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen het populairst was in de categorie 6 t/m 9 jaar oud. Dit boek is geschreven door Andy Griffiths en Terry Denton. De categorie 10 t/m 12 jaar is gewonnen door Rachel Renée Russel met haar boek Dagboek van een muts 10 – Puppy Love.

Dit jaar zijn er bijna 30.000 stemmen binnen gekomen. Kijkend naar het afgelopen jaar is dit een stijging van 21%. De Senaat van de Nederlandse Kinderjury mocht de prijs uitreiken. Hiernaast mochten zij ook hun eigen prijs uitreiken, namelijk de Pluim van de Senaat. In de categorie 6 t/m 9 jaar wist Marte Jongbloed te winnen met het boek De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre. Jozua Douglas wist de Pluim van de Senaat voor de categorie 10 t/m 12 jaar te winnen. Hij won deze prijs met het boek Costa Banana 2 – De Ongelooflijke Ravi Ravioli.

De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen

In de categorie 6 t/m 9 jaar zijn de Senaatsleden erg enthousiast over De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen. Niet alleen de Senaatsleden, maar ook kiezers over het hele land, zijn enthousiast over het boek. De vele zelfbedachte woorden, in combinatie met de nieuwsflashes over het verhaal zelf, zijn erg grappig voor de jonge lezers. Het boek van Andy Griffiths en Terry Denton deed bij veel jonge lezers een lach op hun gezicht verschijnen.

De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre

Van de Senaatsleden was de eigen favoriet het boek van Marte Jongbloed. Vanwege deze reden won zij de Pluim van de Senaat. Volgens de Senaatsleden heeft het boek een origineel en pakkend verhaal. Het verhaal heeft een heel herkenbaar en moedig hoofdpersoon, welke eigenlijk niks mag, maar het toch doet. De jonge lezers ondervinden dan ook veel leesplezier door de ondeugende hoofdpersoon.

Dagboek van een muts 10: Puppy Love

Volgens de Senaatsleden van de categorie 10 t/m 12 jaar is het prijswinnende boek, Dagboek van een muts 10: Puppy Love, erg grappig. Het boek werd zeer grappig gevonden, omdat er meerdere gekke dingen gebeuren met de hondjes die beschermd moeten worden. Het boek wordt ook aangeraden als je de andere boeken uit deze reeks nog niet gelezen hebt.

Costa Banana 2: De ongelooflijke Ravi Ravioli

Jozua Douglas won de Pluim van de Senaat met het boek Costa Banana 2: De ongelooflijke Ravi Ravioli. In het juryrapport valt te lezen dat de Senaatsleden ook bij dit boek erg lovend waren. De Senaatsleden vonden het boek echt een aanrader, en zij vonden het boek zo leuk en grappig, dat zij het boek zelf niet zouden uitlenen! Zij wilden hier allemaal extra zuinig mee zijn.

Kinderboekenparade

Voor de 4e keer op rij vond de uitreiking plaats op de Kinderboekenparade. Tijdens dit festival, wat plaatsvond rondom het Kinderboekenmuseum in Den Haag, is voor kinderen een erg leuke plek om optredens en voorstellingen te zien. Ook konden zij hier hun favoriete auteur ontmoeten.

De Nederlandse Kinderjury

De prijs van de Nederlandse Kinderjury is de grootste prijs voor kinderboeken die er te winnen valt. In de boekenwereld is dit dan ook de enige publieksprijs die door kinderen wordt uitgereikt en bepaald. Het doel van de Nederlandse Kinderjury is om zoveel mogelijk kinderen tot aanzet te brengen om meer en kritischer te gaan lezen. Ook is het in aanraking brengen van kinderen met nieuwe boeken een doel van de Nederlandse Kinderjury. De Koninklijke Bibliotheek is dan ook een partner van de Nederlandse Kinderjury.