Herman Pleij gekozen tot essayist van de Maand van de Geschiedenis 2017

Herman Pleij

Herman Pleij is gekozen als essayist van de Maand van de Geschiedenis 2017. Hij, als emeritus hoogleraar, gaat het essay voor de 14de Maand van de geschiedenis schrijven, met als thema geluk.

De heer Pleij heeft een grote belangstelling voor cultuurhistorische achtergronden van de nationale identiteitsvorming. Herman Pleij is dus de gelukkige die het essay voor de 14de Maand van de Geschiedenis mag schrijven. Meerdere grote namen gingen hem voor, namelijk Fidan Ekiz, Ahmed Aboutaleb, Coen Verbraak, Michel Krielaars en Martin Sommer. De CPNB gaat het essay uitgeven tijdens de Maand van de Geschiedenis. Dit is elk jaar in oktober. Het essay zal in de boekhandels te koop zijn voor een bedrag van 3 euro 50.

Maand van de Geschiedenis in teken van geluk

Dit jaar staat de Maand van de Geschiedenis in het teken van geluk. Hierbij wordt gekeken naar de betekenis van geluk, en naar verschillende perspectieven op geluk, door de eeuwen heen. Zo liggen er tijdens de Maand van de Geschiedenis verschillende vragen op tafel. Bestaat de geluk industrie al lang, of is dit iets van de postmoderne tijd? Is het zo dat de mens altijd onbewust opzoek gaat naar geluk? Tegenwoordig hebben mensen (in Nederland) de vrijheid om zelf te bepalen wat geluk is in hun ogen. Hiernaast zijn er mensen die deze vrijheid niet hebben, maar op zoek gaan naar bijvoorbeeld een veilige thuishaven, of naar economische zekerheid. Is de grootte van vrijheid bepalend voor het geluk van een mensenleven, of kan een mens hier zijn eigen invulling in geven? Zo zijn er ook mensen die gelukkig worden van het geluk van een ander/naaste. Hierbij kunnen er aan verzetshelden, weldoeners etc. gedacht worden. Ook zijn er mensen die gelukkig worden van vooruitgang, macht of status. Weer andere mensen vinden geluk in het kleine, alledaagse leven. Geluk doet mensen dromen, en laat deze harder werken.

Professor dr. Herman Pleij

De heer Pleij heeft de Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd. In de jaren 1981 tot 2008 is hij hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde geweest op de Universiteit van Amsterdam. De heer Pleij heeft meerdere onderscheidingen ontvangen. Zo werd hij in 1993 onderscheiden door de Belgische regering met de Francqui-leerstoel voor buitenlanders, en werd hij door de Katholieke Universiteit Brussel in 2000 onderscheiden met een eredoctoraat. Hiernaast werd hij bij zijn afscheid van de Universiteit van Amsterdam koninklijk onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De heer Pleij is in de literaire wereld een zeer gerespecteerd persoon. Hedendaags schrijft de heer Pleij in dag- en weekbladen over cultuurhistorische onderwerpen. Zijn boeken worden uitgegeven door uitgeverij Prometheus.

Oktober de Maand van de Geschiedenis

De Maand van de Geschiedenis, gehouden in oktober, is hét grootste historische evenement in Nederland. Het Nederlands Openluchtmuseum is de organisator van de Maand van de geschiedenis en doet dit in samenwerking met ruim veertig partners. Deze partners bevinden zich grotendeels op cultureel-, toeristisch- en mediagebied. Het Fond voor Cultuurparticipatie maakt de Maand van de Geschiedenis financieel mede mogelijk. Het zijn de bibliotheken, musea, boekhandels, archieven, historische verenigingen en gemeenten waar activiteiten van de Maand van de Geschiedenis plaatsvinden. Hiernaast zijn er nog meerdere andere organisaties over heel Nederland die activiteiten rondom de Maand van de Geschiedenis hebben. Het evenement wordt op 28 oktober feestelijk afgesloten. Dit zal gebeuren tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum. Op 1 september wordt het complete programma bekend gemaakt.