Misdaadboek Marten Toonder verschenen

tim macnab zoekt kopij

Jarenlang lag het Manuscript te vergaan in een opslag bij het Letterkundig Museum. Het boek van Marten Toonder, Tim MC Nab zoekt kopij, komt ui 1937 en is dus al 80 jaar oud! De kleinzoon van Marten Toonder, Irwin M. Toonder, kreeg op 10 juni 2017 het eerste exemplaar officieel overhandigd. De kleinzoon van Marten Toonder kreeg dit boek bij Boekhandel van Rossum in Amsterdam overhandigd.

Tim Mc Nab zoekt kopij

Dit boek gaat over de reis van het schip de S.S. Wega, die, onder leiding van kapitein Sixma, van Rotterdam naar Zuid-Amerika vaart. Aan boord van dit schip bevinden zich onder andere journalist Tim Mc Nab en Otto Braun. Otto Braun is een effectenhandelaar die tijdens de reis dood aangetroffen wordt in zijn hut.

Irwin M. Toonder

Irwin Toonder, de kleinzoon van Marten Toonder, is ervan op de hoogte dat zijn grootvader in 1931 een bootreis heeft gemaakt naar Zuid-Amerika. Marten voer mee op het schip van zijn vader. Volgens Irwin gold de vader van Marten als inspiratiebron voor kapitein Sixma. In het boek wordt de kapitein dan ook vaak “cappy” en “oude walrus” genoemd. Dit was, volgens Irwin Toonder, een afspiegeling van Marten Toonder Senior.

Marten Toonder

Marten maakte de reis naar Zuid-Amerika toen hij 19 jaar was. Het kan goed zijn dat deze reis bepalend was voor het verloop van zijn latere loopbaan. In Buenos Aires raakte Marten erg onder de indruk van het werk van de latere Disneymedewerker Dante Quinterno. Marten was zó onder de indruk, dat hij zelf ook besloot om tekenaar te worden. Bij de terugkomst na zijn reis, ging Marten in deze functie werken bij de Nederlandsche Rotogravure Maatschappij.