Uitreiking Europese Literatuurprijs

Literatuurlijst

De Europese Literatuurprijs van 2017 is door de jury toegekend aan Max Porter, een Britse acteur. Hij wint deze prijs samen met Saskia van der Lingen. Saskia van der Lingen is zijn Nederlandse vertaler. Max Porter wint de prijs dit jaar met zijn roman “Verdriet is het ding met veren”.

Verdriet is het ding met veren | Boeken.nl

Het boek “Verdriet is het ding met veren” gaat over een jong gezin met twee jongens. In dit jonge gezin komt de moeder te overlijden, wat bij de twee jongens in Londen een ondraaglijk verdriet met zich mee brengt. In deze tijd van tegenspoed bezoekt Kraai de jonge familie. Kraai is een gevoelige vogel die zich aangetrokken voelt tot het jonge, opengebroken gezin. Kraai wordt omschreven als een tegenspeler, bedrieger, babysitter en genezer. Kraai zegt bij de familie te blijven totdat hij niet meer nodig is. Dit resulteert in een tijd waarin verdriet plaatsmaakt voor mooie herinneringen. Pas hier begint echt het rouwproces van de familie.

Europese literatuurprijs | Boeken.nl

De geldbedragen die bij de Europese Literatuurprijs gewonnen kunnen worden zijn niet mis. De schrijver van het winnende boek ontvangt een bedrag van maar liefst € 10.000,- euro. De vertaler ontvangt een geldbedrag van € 5000,- euro. Max Porter en Saskia van der Lingen krijgen hun prijs uitgereikt door de juryvoorzitter Anna Enquist. De uitreiking van de Europese Literatuurprijs zal plaatsvinden tijdens de openingsavond van het Crossing Border Festival. De uitreiking vindt plaats op donderdag 2 november in Den Haag.

Naast “Verdriet is het ding met veren” waren er nog een aantal andere kans hebbende titels die de prijs net zijn misgelopen:

  • De Melancholie van het Verzet

Geschreven door Lászlo Krasznahorkai & vertaald door Mari Alföldy.

  • Ons soort mensen

Geschreven door Juli Zeh & Vertaald door Annemarie Vlaming

  • Schittering

Geschreven door Margaret Mazzantini & vertaald door Miriam Bunnik & Mara Schepers

  • Swing Time

Geschreven door Zadie Smith & vertaald door Peter Abelsen