Treitervlogger woord van het jaar

Treitervlogger

Van Dale heeft het woord treitervlogger verkozen tot woord van het jaar 2016. Het woord treitervlogger kreeg maar liefst 35 procent van alle stemmen. Er waren ruim 100.000 mensen die hun stem hadden uitgebracht.

Treitervlogger de nummer één

Het woord treitervlogger is op de eerste plek beland. Het woord pokémonterreur  eindigde op de tweede plek en het woord trumpisme eindigde op de derde plek. Deze twee woorden hadden respectievelijk 23 en 11 procent van alle stemmen.

Het woord sjoemelsoftware eindigde vorig jaar op de eerste plek. Dit woord verwijst naar de software waarmee Volkswagen door de mand was gevallen. Door de software leken de auto’s van Volkswagen schoner dan zij daadwerkelijk waren.

Treitervlogger ontstaan in Poelenburg

Van Dale heeft het woord treitervlogger als volgt omschreven: “Iemand die videoblogs maakt van het treitergedrag van zijn vrienden die zelf, door dit gedrag te filmen en publiceren, ook overlast veroorzaakt”.

Het woord treitervlogger is grotendeels afkomstig uit de wijk Poelenburg in Zaandam. De Zaandamse vlogger Ismail Ilgun kwam meerdere malen in het nieuws door zijn vlogs die hij op zijn kanaal plaatste over de wijk Poelenburg. In zijn vlogs werden de inwoners van Poelenburg bedreigd en geïntimideerd door jongeren uit dezelfde wijk. Uiteindelijk leidde dit tot een arrestatie van de treitervlogger Ismail Ilgun.

Naast treitervlogger, pokémonterreur en Trumpisme waren er nog een aantal andere woorden genomineerd voor het woord van het jaar:

  • Brexodus
  • Mediaweigeraar
  • Seniorenpardon
  • Thuisterrorist
  • Landarrest
  • Sjoemelzaad
  • Plascontract