Koos Meinderts winnaar Gouden Griffel 2017

Koos Meinderts

Koos Meinderts heeft met zijn kinderboek Naar het noorden de Gouden Griffel 2017 gewonnen. Hij kreeg deze prijs op 4 oktober tijdens het Kinderboekenbal uitgereikt. Koos Meinderts heeft veel kinderboeken op zijn naam staan. In 1983 debuteerde hij als kinderboekenschrijver en in de jaren hierop volgden meer dan 50 andere titels. De illustraties laat Koos Meinderts vooral aan zijn vrouw Annette over. Ook in het kinderboek Naar het noorden heeft zij de illustraties verzorgt.

Naar het noorden

Het winnende boek gaat over de 11-jarige hoofdpersoon Jaap. Jaap heeft, net als alle andere kinderen, weinig te eten. Het is namelijk 1944 en de hongerwinter komt eraan. Jaap vertrekt al snel met zijn broertje en zus per schip naar het Noorden. Zij vinden hier onderdak bij mensen die hen voedsel kunnen bieden. Uiteindelijk wordt Jaap gescheiden van zijn broertje en zus en komt bij een ouder echtpaar terecht.

Het boek wordt verteld vanuit het ik-perspectief en is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.

Koos Meinderts

Koos Meinderts is geboren in 1953 en debuteerde in 1983 met zijn kinderboek Mooi meegenomen. Hij heeft inmiddels meer dan 50 titels uitgebracht en een groot deel van zijn boeken zijn vertaald, met name in het Duits. Volgens velen wordt Koos Meinderts omschreven als ‘een ware taalkunstenaar’. Dat hij nu de Gouden Griffel 2017 heeft gewonnen geeft maar weer eens aan over wat voor kwaliteiten Koos Meinderts beschikt.