Meerdere literaire prijzen

Literaire

Alfred Schaffer

Alfred Schaffer mag voor zijn bundel 'Mens Dier Ding' op 8 december de Charlotte Kohler Prijs in ontvangst nemen. Voor deze bundel verplaatste Schaffer zich in de wereld en de verbeelding van Shaka Zoeloe, de negentiende-eeuwse Zuid-Afrikaanse legerleider. Dit is niet de eerste prijs voor de dichter. In 2014 won hij de Awater Poëzieprijs en in 2016 won hij de Paul Snoekprijs. De poëzie in deze bundel is rauw, treffend eerlijk en gruwelijk onnozel, aldus de jury. De Charlotte Kohler Prijs gaat eens in de drie jaar naar een auteur die een hoogstaand proza-, poëzie- of toneelwerk heeft geschreven.

Uitgeverij Jurgen Maas

Op zaterdag 25 november mocht de Uitgeverij Jurgen Maas de nieuw in het leven geroepen Pé Hawinkels Prijs ontvangen. Deze prijs mocht de uitgeverij ontvangen tijdens het Wintertuinfestival in Nijmegen. Deze prijs wordt uitgereikt aan makers en instanties die met creatieve initiatieven de grenzen van de literatuur oprekken. Uitgeverij Jurgen Maas is opgericht in 2013. Zij focussen zich op Nederlandse en vertaalde literatuur, op literaire en journalistieke nog-fictie.

‘Jurgen Maas raakt iets heel belangrijks aan. Hij geeft mensen een stem, die hier te weinig een stem krijgen. Hij pakt op wat grotere uitgeverijen laten liggen. Hij is overal en weet precies waar hij het over heeft. Zijn manier van uitgeven is niet vernieuwend, inhoudelijk gezien is het dat wel. Hij includeert en rekt niet zozeer de grenzen van literatuur op, als we de grenzen van de literaire wereld en maakt deze rijker.’, aldus de jury. Jurgen Maas ontving overigens een kunstwerk van Marina Tadic.

Boeken.nl