Nachoem M. Wijnberg winnaar P.C. Hooftprijs 2018

P.C. Hooftprijs

Op 12 december is bekend gemaakt dat de dichter en hoogleraar Nachoem Wijnberg de winnaar is van de P.C. Hooftprijs 2018. In de maand mei van het komende jaar mag hij de oeuvreprijs van 60 duizend euro in ontvangst nemen in het Haagse Literatuurmuseum.

Hoogleraar winnaar P.C. Hooftprijs 2018

Tien jaar geleden werd de toenmalige jurist en econoom Nachoem Wijnberg benoemd tot hoogleraar Cultureel ondernemerschap en management. Deze gelegenheid zag hij als een grote marketing campagne voor zijn literaire werk. De inmiddels 56-jarige dichter zal de P.C. Hooftprijs met genoegen in ontvangst nemen. Hij weet als geen ander dat aandacht gegenereerd moet worden. Zijn benoeming tot hoogleraar hielp hier natuurlijk erg in mee.

De gedichten van Nachoem Wijnberg worden als abstract en wonderlijk beschouwd. Hij benadert veel dingen alsof het de eerste keer is dat hij ze ziet. Dit resulteert voor veel mensen in een nieuwe kijk op verschillende dingen. In 2009 won Wijnberg de VSB Poëzieprijs voor zijn bundel Het leven van. De juryvoorzitter van deze prijs moest bekennen dat de bekroonde gedichten zich aan de rand van ons begrip afspelen, en hier soms overheen gaan. Toch maken andere gedichten van deze schrijver juist een verrassend heldere en hartverscheurende geestige indruk.

Nachoem M. Wijnberg

De heer Wijnberg is in 1961 geboren en studeerde Rechten en Economie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1990 promoveerde hij aan de Rotterdam School of Management en werd in 2001 benoemd tot hoogleraar Industriële Economie en organisatie aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Sinds 2005 is hij werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam.

Boeken.nl