Hier vindt u nieuws, verhalen en interviews over boeken

Nieuws

De dochter van de Amerikaanse detectiveschrijfster Sue Grafton heeft op 29 december bekend gemaakt dat haar moeder is overleden. Sue Grafton is 77 jaar geworden en is op 28 december 2017 overleden aan de nare gevolgen van kanker.

Lees verder

Nieuws

Op woensdag 16 mei 2018 vindt de Annie M.G. Schmidtlezing 2018 plaats in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Dit jaar wordt de lezing verzorgt door Anna Woltz. Zij zal tijdens de lezing haar visie op jeugdliteratuur uitleggen. De Annie M.G. Schmidtlezing vormt al twintig jaar een mooie traditie in de wereld van kinder- en jeugdliteratuur. Elk jaar verzorgt een bekende Nederlandse of Vlaamse auteur de lezing. Hierbij geeft hij of zij ook een stukje persoonlijke visie op dit onderwerp.

Lees verder

Nieuws

Op 12 december is bekend gemaakt dat de dichter en hoogleraar Nachoem Wijnberg de winnaar is van de P.C. Hooftprijs 2018. In de maand mei van het komende jaar mag hij de oeuvreprijs van 60 duizend euro in ontvangst nemen in het Haagse Literatuurmuseum.

Lees verder

Nieuws

Vanaf deze vrijdag kunnen lezers van het NRC stemmen voor de derde editie van de NRC Boekenwedstrijd. Dit is de lezersverkiezing van het beste Nederlandstalige boek van dit jaar. De boekenredactie van het NRC heeft vijfentwintig kanshebbers geselecteerd. Zowel literaire romans als non-fictiewerken voor volwassenen. Zij hebben deze boeken geselecteerd op basis van oordelen in NRC-recensies. De kanshebbers moeten oorspronkelijk Nederlandstalig zijn, moeten verschenen zijn in 2017 en de recensies moeten met minstens 4 ballen beoordeeld zijn.

Lees verder

Nieuws

Alfred Schaffer

Alfred Schaffer mag voor zijn bundel 'Mens Dier Ding' op 8 december de Charlotte Kohler Prijs in ontvangst nemen. Voor deze bundel verplaatste Schaffer zich in de wereld en de verbeelding van Shaka Zoeloe, de negentiende-eeuwse Zuid-Afrikaanse legerleider. Dit is niet de eerste prijs voor de dichter. In 2014 won hij de Awater Poëzieprijs en in 2016 won hij de Paul Snoekprijs. De poëzie in deze bundel is rauw, treffend eerlijk en gruwelijk onnozel, aldus de jury.

Lees verder

Blog

“De man die zijn schaduw zocht” is het nieuwste en 5e boek uit de millenniumreeks. Het boek is wederom geschreven door David Lagercrantz (1962). In het boek vertelt David Lagercrantz een razend spannend verhaal over het misbruik van autoriteiten, eremoord en de schaduwen uit Lisbeths jeugd die haar nog steeds achtervolgen.

Lees verder

Nieuws

Michel van Egmond heeft met zijn boek “De wereld volgens Gijp” de grootste boekenprijs van Nederland gewonnen, namelijk de NS Publieksprijs. Hiermee is het boek Boek van het Jaar 2017 geworden. Op de tweede plaats eindigde Geert Mak met zijn boek “De leven van Jan Six”.

Lees verder

Nieuws

Na ruim zeven jaar verlaat de directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer de Stichting CPNB. ‘Met pijn in het hart en met groot vertrouwen in de toekomst van de CPNB en haar mensen heb ik besloten mijn bakens te verzetten. Het was een grote eer en genoegen om leiding te mogen geven aan een van de mooiste stichtingen van Nederland die zich inzet voor zoiets belangrijks als het boek en lezen’.

Lees verder

Nieuws

De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) heeft woensdag bekend gemaakt dat Jozua Douglas het Kinderboekenweekgeschenk voor de 64e Kinderboekenweek mag schrijven. De 64e Kinderboekenweek zal volgend jaar van woensdag 3 tot en met zondag 14 oktober plaatsvinden. Komend jaar is het thema ‘Vriendschap’ en het motto is ‘Kom erbij!’. Als uitleg hierbij zegt het CPNB dat vriendschap diep verankerd is in de jeugdliteratuur.

Lees verder

Blog

Op donderdag 27 oktober 2017 verscheen het tweede boek van Astrid Holleeder. In de voorgaande bestseller, Judas, beschreef Astrid Holleeder hoe zin in 2013 getuigde tegen haar broer Willem. Dit deed zij samen met haar zus en vriendin. Aangezien haar boek Judas een groot succes was is iedereen erg benieuwd naar haar nieuwe boek Dagboek van een Getuige.

Lees verder