Gouden Ganzenveer

De schrijver, dichter en hoogleraar Antjie Krog krijgt de Gouden Ganzenveer 2018. Dit heeft voorzitter Gerdi Verbeet bekend gemaakt in het radioprogramma De Taalstaat. Antjie Krog werd in het radioprogramma geroemd als een bijzondere en veelzijdige dichteres, als een uitzonderlijk integere schrijfster en journaliste en als een begenadigd performer van haar eigen werk. Antjie Krog (1952) is in Nederland vooral bekend van haar vele optredens op evenementen als de Nacht van de Poëzie, Winternachten en Poetry International.

Antjie Krog winnaar Gouden Ganzenveer

Al op haar achttiende debuteerde Krog met haar dichtbundel Dogter van Jefta. Krog woont in Kaapstad. Naast schrijven en dichten is zij ook buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit van de Westkaap. Het werk van Krog is al veelvuldig bekroond. Toch was Krog erg geroerd door deze onderscheiding. Volgens haar komt deze onderscheiding op een interessant moment. Volgens de bekroonde schrijfster is het Afrikaans namelijk een bedreigde taal.

Antjie Krog ontvangt de prijs op donderdag 19 april in Amsterdam. Zij ontvangt hier onder andere de Gouden Ganzenveer. Elk jaar gaat de Gouden Ganzenveer naar een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote invloed / betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland.

Boeken.nl