Eva Meijer winnares Halewijnprijs 2017

Eva Meijer heeft de Halewijnprijs 2017 gewonnen. Dit is een oeuvreprijs voor literair talent. Eva Meijer is de auteur van onder meer Dierentalen, Het Vogelhuis en De soldaat was een dolfijn. De Reinaerttrofee gaat dit jaar naar Christine Otten voor haar roman We hadden liefde, we hadden wapens. De Reinaerttrofee is de prijs van de jongerenjury. Beide prijzen zullen op 11 maart in Roermond uitgereikt worden.

Halewijnprijs 2017

De jury van de Halewijnprijs 2017 is van mening dat Eva Meijer een groot literair talent is met een belangrijke boodschap: beide worden op een overtuigende en eigenzinnige manier gecombineerd in haar werk. “In een mooie natuurlijke schrijfstijl toont zij dat er een wereld te winnen valt, wanneer menselijke dieren oog krijgen voor communicatie van en met niet-menselijke dieren”, aldus de jury.

Eva Meijer heeft een beurs ontvangen vanuit het Letterenfonds. Hiermee werkt zij aan haar vierde roman. Haar vierde roman zal naar verwachting eind 2048 bij Cossee verschijnen. Haar boeken Dierentalen en Het Vogelhuis zullen in het Arabisch, Duits, Engels, Frans, Pools en Turks vertaald worden.

Reinaerttrofee 2017

De jongerenjury heeft dit jaar weer een winnaar voor het Beste Boek gekozen. Uit alle genomineerden hebben zij het boek van Christine Otten, We hadden liefde, we hadden wapens, gekozen als Beste Boek. In deze Roman vertelt Christine Otten het verhaald van een Afro-Amerikaans gezin dat rond de jaren 50 en 60 aan het strijden is voor burgerrechten. Volgens de jongerenjury gaat dit boek over een deel van de geschiedenis waar op scholen weinig aandacht aan wordt besteed. Ook maakt dit boek de lezer bewust van wat racisme kan aanrichten. Volgens de jongerenjury is het een verhaal dat verteld moet worden, en daarom hebben zij dit boek uitgekozen als Beste Boek bij de Reinaerttrofee van 2017. De prijzen worden op zondagmiddag 11 maart 2018 uitgereikt in Roermond bij het Royal Theater.