Bas Haan wint prijs

Bas Haan wint prijs met boek

Nieuwsuur-verslaggever Bas Haan heeft met zijn boek “De rekening voor Rutte” een Loep gewonnen. Dit is een prestigieuze prijs voor onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen. Met zijn boek won hij de prijs in de categorie onderzoeksjournalistiek. De prijs werd uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ).

In het boek geeft Haan een beschrijvend beeld van het onderzoek naar de Teevendeal, ook wel de bonnetjesaffaire genoemd. Bij Nieuwsuur heeft Haan een paar reportages over dit onderwerp gemaakt. Hierbij toonde Haan aan hoe de nasleep van een deal met een crimineel onder de pet werd gehouden. Dit had uiteindelijk grote gevolgen; de VVD’ers Ivo Opstelten en Fred Teeven en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg traden allemaal af. Uiteindelijk trad ook de minister Ard van der Steur af.

‘Een verhaal waar je als onderzoeksjournalist van smult’

Volgens de jury van de Loep is het boek van Haan “een verhaal waar je als onderzoeksjournalist van smult. Fantastisch ook dat je in een boek over een spraakmakend onderzoek dat al is geweest, erin slaagt nóg een onthulling te doen. Waardoor nóg een minister moet aftreden. Dit boek is verplichte literatuur voor elke onderzoeksjournalist”, aldus de jury.

 

Boeken van Bas Haan