Schrijfster Renate Dorrestein is op 64-jarige leeftijd overleden. Haar uitgeverij Podium heeft dit bekend gemaakt.

De bekende Nederlandse schrijfster Renate Dorrestein is op vrijdag 4 mei overleden in het bijzijn van haar dierbaren. Ze is overleden in haar woning in Aerdenhout. De uitbundig geprezen schrijfster was al enige tijd ziek. Uiteindelijk is zij overleden aan de gevolgen van slokdarmkanker. Voor deze heftige ziekte wilde Dorrestein zich niet laten opereren. Wel onderging ze chemotherapie en werd ze bestraald. Hierdoor slonk de tumor enigszins, maar genezing was helaas niet meer mogelijk.

Volgens uitgeverij Podium verliest de Nederlandse literatuur “een van haar meest gedreven en beste schrijvers, al zullen haar romans nog langdurig voortleven.” Directeur Joost Nijsen van Podium noemt Dorrestein “onvermoeibaar betrokken, stimuleren, gevat en ruimhartig jegens anderen”.

Het werk van Renate Dorrestein

Nog maar een korte tijd geleden hield Renate Dorrestein ‘Dagelijks werk’, haar laatste boek, ten doop in Boekhandel Blokker te Heemstede. Hierbij bracht ze via de aanwezige lezers een ode aan de lezer. ‘Dagelijks werk’ is haar succesvolle biografie waarbij zij door meerdere mensen en instanties geprezen is. Dorrestein gaf aan dat ‘Dagelijks werk’ het soort boek was dat zij altijd nog een keer wilde maken: een literaire autobiografie. Het werd een boek over haar dilemma’s en oplossingen, haar uitglijders en haar meevallers. Ze omschreef het boek als “een persoonlijk, intiem boek dat zou laten zien hoe ik de werd, die ik nu ben”, aldus Dorrestein.

Dorrestein publiceerde haar eerste boek, ‘Buitenstaanders’, in 1983. De jaren die hierop volgden schreef Dorrestein tientallen boeken. Haar laatste roman, ‘Reddende engel’, bracht zij vorig jaar nog uit.

Besloten kring

Renate Dorrestein zal op Hemelvaartsdag op 10 mei in besloten kring begraven worden. Door het hele land worden in boekhandels en bibliotheken condoleanceregisters geplaatst waar “lezers een laatste groet kunnen brengen”, aldus de uitgever. De condoleanceregisters zullen worden voorzien van haar portret, boeken en een gedicht van haar 12-jarige buurmeisje.

 

Klik hier voor al onze boeken van Renate Dorrestein

Onze meest recente boeken van Renate Dorrestein