Poeziegeschenk 2019 geschreven door Tom Lanoye

Tom Lanoye, de Vlaamse romancier, theaterauteur, dichter, scenarist en performer, dicht volgend jaar het Poëziegeschenk. Het is de 7e Poëzieweek waarbij het thema Vrijheid centraal staat. De jaren hiervoor waren Anna Enquist (2013), K. Schippers (2014), Ilja Leonard Pfeijffer (2015), Stefan Hertmans (2016), Jules Deelder (2017) en Peter Verhelst (2018) de schrijvers van het Poëziegeschenk.

Vrijheid als thema Poëziegeschenk 2019

De thema van het Poëziegeschenk 2019 is Vrijheid. Omdat vrijheid niet vanzelfsprekend is, viert Nederland vrijheid op 5 mei en België op 11 november. In 2019 wordt vrijheid tijdens de Poëzieweek gevierd van 31 januari tot en met 6 februari.

Tom Lanoye schrijver Poëziegeschenk 2019

Tom Lanoye is geboren op 27 augustus 1958  in Sint-Niklaas. Hij is romancier, dichter, columnist, scenarist, theaterauteur en performer. Zijn vele titels geven aan dat Tom Lanoye een veelzijdig man is. Hij woont en werkt op dit moment in Antwerpen en Kaapstad. Lanoye heeft Germaanse Filologie en Sociologie aan de Universiteit van Gent gestudeerd. Hiernaast was hij in zijn studiejaren actief lid van het vrijzinnige Taalminnend Studentengenootschap (TSG) ’t Zal Wel Gaan. Zijn eerste werk publiceerde hij in eigen beheer.

Lanoye is vaak te zien/horen op de tv en radio. Niet alleen in België, maar ook in Nederland. Hiernaast treedt hij op in vele theaters met bewerkingen van zijn eigen romans of toneelstukken. Lanoye is volgens zichzelf atheïst en hij komt vaker in het nieuws vanwege provocerende uitspraken.

Samenleefcontract onder grote belangstelling

Onder grote mediabelangstelling lieten Lanoye en zijn Nederlandse partner René Los zich als eerste homo’s inschrijven onder een samenleefcontract bij een nieuw stadsregister. Dit was bedoeld als symbolische actie om het homohuwelijk bespreekbaar te maken. In 2003 liet België het homohuwelijk bij de wet toe. Hierna trouwden Los en Lanoye officieel. Zonder pers en in het stadhuis.

Klik hier voor contact met Boeken.nl

 

Foto door Sophie Bassouls