Internationaal Literatuur Festival Utrecht

Auteurs Rushdie en Irving naar literatuurfestival in Utrecht

 

 

Salman Rushdie

De organisatie van het eerste Internationaal Literatuur Festival Utrecht (ILFU) heeft bekend gemaakt dat de bekende auteurs Salman Rushdie en John Irving naar het festival komen. Rushdie komt naar het festival in Utrecht voor een optreden op de zogenoemde Humanities Night. De Humanities Night vindt plaats op 19 september in TivoliVredenburg. Hij komt naar het festival naar aanleiding van zijn meest recente boek De Familie Golden. De schrijver van Brits-Indiase afkomst is bekend geworden met zijn Booker Prize bekroonde boek Middernachtskinderen en De Duivelsverzen. De Iraanse geestelijk leider Ruhollah Khomeini vaardigde na het boek De Duivelsverzen een religieus decreet uit, waarin hij Rushdie ter dood veroordeelde. Hij had volgens de ayatollah de islam beledigd. Rushdie moest onderduiken en beveiligd worden.

John Irving

Op zondagavond 23 september zal John Irving optreden in TivoliVredenburg. John Irving zijn eerste boek kwam ongeveer 50 jaar geleden uit. Zijn bekendste titel, De wereld volgens Garp, kwam ongeveer 40 jaar geleden uit. Hierna zijn  Hotel New Hampshire, Bidden wij voor Owen Meany  en De regels van het ciderhuis gepubliceerd, al deze boeken werden uiteindelijk verfilmd.

Internationaal Literatuur Festival Utrecht

Naast deze twee bekende schrijvers komen onder andere ook Prix Goncourt-winnaar Eric Vuillard uit Frankrijk, de Britse schrijver en komiek Viv Groskop en de Amerikaanse schrijver Becky Albertalli naar het festival.

Het Internationaal Literatuur Festival Utrecht zal plaatsvinden van 15 tot en met 29 september. Het festival is in leven geroepen toen Utrecht in november uitgeroepen werd tot UNESCO City of Literature.