Hier vindt u nieuws, verhalen en interviews over boeken

Nieuws

Koos Meinderts heeft met zijn kinderboek Naar het noorden de Gouden Griffel 2017 gewonnen. Hij kreeg deze prijs op 4 oktober tijdens het Kinderboekenbal uitgereikt. Koos Meinderts heeft veel kinderboeken op zijn naam staan. In 1983 debuteerde hij als kinderboekenschrijver en in de jaren hierop volgden meer dan 50 andere titels. De illustraties laat Koos Meinderts vooral aan zijn vrouw Annette over. Ook in het kinderboek Naar het noorden heeft zij de illustraties verzorgt.

Lees verder

Nieuws

De jury heeft schrijver Koos van Zomeren geëerd met de eerste Jan Wolkers Oeuvreprijs. “In zijn eentje heeft hij het Nederlandse natuurschrijven naar een nieuwe dimensie getild”, aldus het juryrapport. Liefde voor de natuur is een veel voorkomend thema in het werk van Van Zomeren. Zijn onlangs verschenen werk, Alle Vogels, is hierin een waar hoogtepunt. Alle Vogels is aan het begin van dit jaar verschenen en is maar liefst een 900 pagina’s dikke bundel. Hierin staat alles wat van Zomeren ooit over vogels geschreven heeft.

Lees verder

Nieuws

Van Dale heeft het woord treitervlogger verkozen tot woord van het jaar 2016. Het woord treitervlogger kreeg maar liefst 35 procent van alle stemmen. Er waren ruim 100.000 mensen die hun stem hadden uitgebracht.

Treitervlogger de nummer één

Het woord treitervlogger is op de eerste plek beland. Het woord pokémonterreur  eindigde op de tweede plek en het woord trumpisme eindigde op de derde plek. Deze twee woorden hadden respectievelijk 23 en 11 procent van alle stemmen.

Lees verder

Nieuws

De Europese Literatuurprijs van 2017 is door de jury toegekend aan Max Porter, een Britse acteur. Hij wint deze prijs samen met Saskia van der Lingen. Saskia van der Lingen is zijn Nederlandse vertaler. Max Porter wint de prijs dit jaar met zijn roman “Verdriet is het ding met veren”.

Lees verder

Nieuws

De publieksprijs voor de beste boekverfilming is de Parel. De boeken die genomineerd worden, worden gekozen door een comité van bibliothecaris, boekhandelaar en filmkenner uit het volledige aanbod van boekverfilmingen, mits deze zijn uitgekomen tussen 1 juli 2016 en 31 juli 2017.

Lees verder

Nieuws

Herman Pleij is gekozen als essayist van de Maand van de Geschiedenis 2017. Hij, als emeritus hoogleraar, gaat het essay voor de 14de Maand van de geschiedenis schrijven, met als thema geluk.

Lees verder

Nieuws

Actrice Hanna Verboom en cabaretier Jochem Myjer mogen zich de eerste winnaars van de Hebban Awards voor Beste Luisterboeken van het Jaar noemen. Hoofdredacteur Sander Verheijen heeft dit bij de Perstribune van Omroep Max bekend gemaakt. Verboom is in de categorie “volwassenen” in de prijzen gevallen. Zij las het boek van Martyn van Beek, Tweede Kans, voor. In de categorie “Kind&Jeugd” won Jochem Myjer met zijn eigen boek. Hij won met het populaire kinderboek De Gorgels. Bij deze Awards waren er bijna 4000 stemmen binnengekomen.

Lees verder

Nieuws

De prijswinnaars van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury zijn bekend gemaakt. Onder alle stemmers bleek dat De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen het populairst was in de categorie 6 t/m 9 jaar oud. Dit boek is geschreven door Andy Griffiths en Terry Denton. De categorie 10 t/m 12 jaar is gewonnen door Rachel Renée Russel met haar boek Dagboek van een muts 10 – Puppy Love.

Lees verder

Nieuws

Frank Westerman is op zondag 11 juni 2017 twee keer op één dag in de prijzen gevallen. Hij won deze dag de twee prijzen met zijn boek Een woord een woord.

In de middag op de desbetreffende zondag mocht Frank Westertman de VPRO Bob den Uyl prijs in ontvangst nemen. Deze prijs werd hem uitgereikt door juryvoorzitter en VPRO directeur Lennart van der Meulen, bij Hortus in Amsterdam. Deze prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt, gaat naar de auteur van het beste Nederlandstalige reisboek van het afgelopen kalenderjaar.

Lees verder