Hier vindt u nieuws, verhalen en interviews over boeken

Nieuws

Vanaf deze vrijdag kunnen lezers van het NRC stemmen voor de derde editie van de NRC Boekenwedstrijd. Dit is de lezersverkiezing van het beste Nederlandstalige boek van dit jaar. De boekenredactie van het NRC heeft vijfentwintig kanshebbers geselecteerd. Zowel literaire romans als non-fictiewerken voor volwassenen. Zij hebben deze boeken geselecteerd op basis van oordelen in NRC-recensies. De kanshebbers moeten oorspronkelijk Nederlandstalig zijn, moeten verschenen zijn in 2017 en de recensies moeten met minstens 4 ballen beoordeeld zijn.

Lees verder

Nieuws

Alfred Schaffer

Alfred Schaffer mag voor zijn bundel 'Mens Dier Ding' op 8 december de Charlotte Kohler Prijs in ontvangst nemen. Voor deze bundel verplaatste Schaffer zich in de wereld en de verbeelding van Shaka Zoeloe, de negentiende-eeuwse Zuid-Afrikaanse legerleider. Dit is niet de eerste prijs voor de dichter. In 2014 won hij de Awater Poëzieprijs en in 2016 won hij de Paul Snoekprijs. De poëzie in deze bundel is rauw, treffend eerlijk en gruwelijk onnozel, aldus de jury.

Lees verder

Nieuws

Michel van Egmond heeft met zijn boek “De wereld volgens Gijp” de grootste boekenprijs van Nederland gewonnen, namelijk de NS Publieksprijs. Hiermee is het boek Boek van het Jaar 2017 geworden. Op de tweede plaats eindigde Geert Mak met zijn boek “De leven van Jan Six”.

Lees verder

Nieuws

Na ruim zeven jaar verlaat de directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer de Stichting CPNB. ‘Met pijn in het hart en met groot vertrouwen in de toekomst van de CPNB en haar mensen heb ik besloten mijn bakens te verzetten. Het was een grote eer en genoegen om leiding te mogen geven aan een van de mooiste stichtingen van Nederland die zich inzet voor zoiets belangrijks als het boek en lezen’.

Lees verder

Nieuws

De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) heeft woensdag bekend gemaakt dat Jozua Douglas het Kinderboekenweekgeschenk voor de 64e Kinderboekenweek mag schrijven. De 64e Kinderboekenweek zal volgend jaar van woensdag 3 tot en met zondag 14 oktober plaatsvinden. Komend jaar is het thema ‘Vriendschap’ en het motto is ‘Kom erbij!’. Als uitleg hierbij zegt het CPNB dat vriendschap diep verankerd is in de jeugdliteratuur.

Lees verder

Nieuws

De redactie van Querido Kinderboeken gaat vanaf nu verder als Uitgeverij Emanuel. Het redactieteam heeft zijn onderdak gevonden bij Blossom Books uit Utrecht. Toch zal het redactieteam blijven opereren vanuit Amsterdam.

Querido Kinderboeken

Het redactieteam van Querido Kinderboeken kreeg samen met tientallen daarvoor werkende schrijvers gedoe met de eigenaar van WPG over het gevoerde beleid en stapten allemaal op. Zij vonden allemaal onderdak van Blossom Books. Het is nog niet duidelijk hoeveel auteurs daadwerkelijk het team naar Emanuel volgen.

Lees verder

Nieuws

De Libris Geschiedenis Prijs is dit jaar gewonnen door Carolijn Visser. Deze prijs is de prijs voor het beste historische boek van 2017. De jury, onder leiding van oud-minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking, vond haar boek ‘Selma. Aan Hitler ontsnap. Gevangene van Mao’ het beste boek van de 5 genomineerden.

Lees verder

Nieuws

De oeuvreprijs wordt ieder jaar toegekend door het Prins Bernhard Cultuurfonds aan een schrijver die zich op een bijzondere wijze hard heeft gemaakt voor cultuur of natuur in Nederland. Op maandag 27 november wordt de prijs uitgereikt in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Geert Mak is dit jaar de winnaar.

Lees verder

Nieuws

Koos Meinderts heeft met zijn kinderboek Naar het noorden de Gouden Griffel 2017 gewonnen. Hij kreeg deze prijs op 4 oktober tijdens het Kinderboekenbal uitgereikt. Koos Meinderts heeft veel kinderboeken op zijn naam staan. In 1983 debuteerde hij als kinderboekenschrijver en in de jaren hierop volgden meer dan 50 andere titels. De illustraties laat Koos Meinderts vooral aan zijn vrouw Annette over. Ook in het kinderboek Naar het noorden heeft zij de illustraties verzorgt.

Lees verder

Nieuws

De jury heeft schrijver Koos van Zomeren geëerd met de eerste Jan Wolkers Oeuvreprijs. “In zijn eentje heeft hij het Nederlandse natuurschrijven naar een nieuwe dimensie getild”, aldus het juryrapport. Liefde voor de natuur is een veel voorkomend thema in het werk van Van Zomeren. Zijn onlangs verschenen werk, Alle Vogels, is hierin een waar hoogtepunt. Alle Vogels is aan het begin van dit jaar verschenen en is maar liefst een 900 pagina’s dikke bundel. Hierin staat alles wat van Zomeren ooit over vogels geschreven heeft.

Lees verder